Komu patria peniaze v banke?  

Včera bol oznámený bail-in šiestej najväčšej španielskej banky, ktorá bola prevzatá za "1 euro". Tu je zamyslenie nad tým, komu skutočne patria naše peniaze v banke: Ako to teda z pohľadu účtovníctva vyzerá?
Ľudia často žijú v presvedčení, že keď svoje peniaze vložia do banky, stále sú to "ich" peniaze, že ich majú v banke uschované. VEĽKÝ OMYL!
Reálne človek aj vkladom do banky investoval - ​​konkrétne požičal banke peniaze (aj keď zmluva nehovorí o pôžičke peňazí banke, ale o vedenie bežného :čítam, termínovaného vkladu alebo akéhokoľvek bankového produktu) a dostal za to úrok (nehodlám teraz na tomto mieste diskutovať o jeho výške ). To, čo klienti bánk vidia na svojich bankových výpisoch vrátane úrokov, nie je de facto to, koľko oni majú peňazí uložených v banke, ale koľko im banka dlhuje, koľko jej požičali.
"Bail-in" je postup podobný postupu ako pri bankrotu akejkoľvek inej firmy.

V takom prípade veritelia prichádzajú o časť svojich pohľadávok, prípadne ich budú rekapitalizovať. Čo sa stane, keď sa zrazu banka ocitá v problémoch a nie je schopná plniť svoje záväzky? Čo sa stane potom?
Vkladateľ nepríde našťastie o všetko, určitú časť mu v celej EÚ garantuje štát.
V rámci EÚ sú garantované vklady do výšky 100 tisíc eur pri banke, ktorá plati do FOV. Rovnaký limit platí aj pre vklady v Slovenskej republike. Upozorňujem však na skutočnosť, že v prípade, že sa jedná o vklady vedené v pobočkách zahraničných bánk, ktoré pôsobia na našom trhu, tak tieto vklady sú poistené v krajine, kde má sídlo materská banka.
V súčasnej dobe Fond ochrany vkladov spravovaný Garančným systémom finančného trhu disponuje o niečo viac ... celý článok tu: 
http://www.abdis.sk/Blogs/Entry/197

Čo z toho pre vkladateľov plynie?
Nenechať sa vyšachovať.
Rozdeliť svoje finančné prostriedky medzi viacerými bankami by preto, malo byť samozrejmosťou pre ľudí, ktorých finančné prostriedky sú väčšie než 100 tisíc euro, nehovoriac o tom, že nie všetky aktíva by mali byť uložené na bankových účtoch.
Z praktických dôvodov by som to isté rozdelenie bánk odporučil aj ľuďom, ich prostriedky ani zďaleka nedosahujú sumy 100 tisíc euro. Predsa len aj napriek ochrany vkladov by sa k svojim peniazom nemuseli v prípade veľkých problémov nejaký čas dostať a likvidita je v dnešnej dobe exekúcií a podobných vecí kľúčovou záležitosťou. Autor článku je p.Ján Dvořák 
Budujte vzdelanie. Nezabudnite, že je obrovský rozdiel niečomu naozaj rozumieť, alebo len niečo počúvať od finančných poradcov. 

Finančné vzdelanie je krok k finančnej slobode. Seminár Jednoducho a účinne s peniazmi už 24.6.2017 v Žiline.

Ak sa Vám článok páči tak ho prosím zdieľajte svojim priateľom, len aby sa vedelo....

Starší článok z roku 2013 od Abdis Investment tu:   http://www.abdis.sk/Blogs/Entry/54

8.6.2017 - Jozef Chabreček